HomeContact
Portal Polonii Greckiej
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Nawigacja
Strona główna
Artykuły i Ciekawe informacje
Forum
Kościoły katolickie w Attiki
Ambasada RP w Atenach
Grecja i jej zakątki
Gry
Photogallery

Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

13/06/2010 20:29
[b][b]długo mnie tu nie było... wiem, że mam uprawnienia, ale ... zresztą, ważne, że dodało moje zdjęcie, przynajmniej wiadomo, że działa... a teraz tak dla sprawdzenia dodam kolejne zdjęci

17/05/2010 03:04
Dzięki takim uprawnieniom możesz Kalinko korzystać z panelu administratora i dodawać do strony co chcesz bez mojej akceptacji... Sposób, którego używałaś jest przeznaczony dla zwykłych uży

17/05/2010 03:01
Kalinka - Twoje zdjęcie się dodało, tylko nie tam gdzie trzeba... Ty dodajesz tekst i fotki za pomocą linku dodaj zdjęcie lub dodaj artykuł i to jest twój błąd. usmiech Dodałem ci przecież upraw

04/05/2010 16:37
Kalinka, sprawdź to raz jeszcze proszę. Może problem tkwi w czymś innym. Ja dodałem testowe ogłoszenie bez problemu... mysli

04/05/2010 13:25
czy to zdjęcie dodało? hm? bezradny

Translator Google
Aktualnie online
Gości online: 3

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 306
Najnowszy użytkownik: Alutka

Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
Mężczyźni, Kobiet...
NOWA
DENTYSTKA
IVO
ogloszenia
Najciekawsze tematy
Mężczyźni, Kob... [67]
Witam :D [40]
Pytanie.... [40]
Crystal XP [27]
Filmy [22]

Reklamy Google

Zobacz temat
Portal Polonii Greckiej » Centrum komputerowe » Oprogramowanie
 Drukuj temat
Crystal XP
Crom91
Od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem nowego systemu Windows, a właściwie kolejnej odmiany XP'ka, [color=yellow]Crystal XP.[/color] Jest to system oparty o zywkłego XP, tylko z "drobnymi" modernizacjami, no własnie drobnymi... O pochodzeniu tego systemu nie wiem za dużo, ponoć zrobił go pewien Afganistańczyk, brawa za to wspaniałe dzieło. Dlaczego wspaniałe? Otóż, system ten został przyspieszony, tj. chodzi kilka razy szybciej niż XP, nie tracąc przy tym wydajności, wręcz przeciwnie, jest niezawodny, bardzo szybki w działaniu, o wiele bezpieczniejszy, a przede wszystkim jako dodatek, który odgrywa tu ważna rolę jest jego wygląd. System po instalacji wyposażony jest w 42 różne skórki, każda jest oczywiście wyjątkowa i ładna. Autor tego systemu skupił się na szybkości działania internetu, zrezygnował z połączeń p2p, przyspieszył główny protokół TCP/IP, poprawił rejestr systemu i tak otrzymał kilka razy szybszy system! Z ciekawości sprawdziłem to, zainstalowałem "świeżego" XP'ka na jednym komputerze i na drugim Crystal'a, włączyłem ściaganie, na komputerze z XP'kiem plik ściągał się ze średnią prędkością 30-40 kb/s, a na Crystal'u aż [color=red]110 kb/s![/color] To zdumiewający wynik!
[color=maroon]Oto screen'y:[/color]
http://polska.gr/...rystal.JPG
http://polska.gr/...ystal2.JPG
http://polska.gr/...ystal3.JPG
http://polska.gr/...ystal4.JPG
Edytowane przez Mariusz dnia 12-04-2008 10:32

www.polska.gr
iq0
Wygląda na bardzo ciekawy program operacyjny. Ale jak to będzie ze sterownikami przy tym systemie? Będą te same działy te co są pod zwykłego XP? Pytam się ponieważ jestem posiadaczem laptopa od F&S amilo li 1705, do którego o komplet sterów męczyłem się grubo 3 tygodnie, więc wolałbym z góry wiedzieć co mnie czeka, no i czy jest sens bym się palił na to oprogramowanie.
[center]iq0; mówi samo przez siebie

iq0.110mb.com
Crom91
wszystkie programy, czy to na Viste, czy XP, nawet Linux'a dzialaja, nie zapominajac o sterownikach Grin

www.polska.gr
MariuniO
Crom91 napisał/a:...plik ściągał się ze średnią prędkością 30-40 kb/s, a na Crystal'u aż [color=red]110 kb/s![/color]

Mam parę pytań:

1. czy ściągałeś z identycznego servera?
2. czy ozywałeś jakichś akceleratorów?
3. czy to był ten sam modem/router?
4. czy to były świeżo instalowane systemy?

Crom91 napisał/a:
wszystkie programy, czy to na Viste, czy XP, nawet Linux'a dzialaja, nie zapominajac o sterownikach Grin

HAHAHAHAHA
NIE MASZ ZIELONEGO POJECIA NA TEN TEMAT!!!!
windows crystalXp to nic innego jak dalej windows xp tyle ze stuningowany ze zmienionymi wpisami w rejestrze itp to po prostu zwykla powloka schelowa opracowana dla starszego typu komputerow. Lzejsza i moze ladniejsza ale nie piernicz glupot ze wszystkie programy na nim dzialaja bo sie mylisz jak jestes szpec to taki tuning windowsa mozesz dokonac samemu na wlasnej windzie jak nie wiesz jak to jest cale mnostwo programow do tego celu i do przyspieszania downloadu tez
wystarczy troche modyfikacji i juz bedziesz mial poprawiony download a wyznaczanie polepszenia downloadu bo jeden plik sciagal z taka predkoscia a inny z taka to jakas pomylka , dobrze to zauwazyl koles wyzej i zadal caly stos pytan ale tez na nie nie znasz odpowiedzi dodam jeszcze ze zalezne jest tez od portu ktorego w danej chwili uzywasz. poducz sie troszku i wtedy rzucaj takie bzdety na forum.
dodatkowo powiem jeszcze tylko ze pelna wersja powloki zawiera tez kilka programow sherwerowych i calosc tego wszystkiego jest nielegalna - powodzenia w uruchamianiu programow linuksowych hahahha chyba ze masz na mysli ich windowsowe odpowiedniki usmiech a pewnie Cie zmylily pingwinki z wersji schela ha ha ha

powinno sie to zamiescic w dziale anegdoty hahahaha

Crom91
piotr napisał:
windows crystalXp to nic innego jak dalej windows xp

jakbys dokladnie czytal moj post, to zauwazylbys, ze napisalem:
Crom91 napisał:
Jest to system oparty o zywkłego XP

dalej:
piotr napisał:
stuningowany ze zmienionymi wpisami w rejestrze

znowu niedokladnie czytales...
Crom91 napisał:
poprawił rejestr systemu

kolejne:
piotr napisał:
nie piernicz glupot ze wszystkie programy na nim dzialaja bo sie mylisz

Na przyklad jakie?? Wymien kilka, to sprawdze...

piotr napisał:
jeden plik sciagal z taka predkoscia a inny z taka to jakas pomylka , dobrze to zauwazyl koles wyzej i zadal caly stos pytan

i znowu niedokladnosc Waszego czytania, obydwoje niedoczytaliscie? wyraznie napisalem:
Z ciekawości sprawdziłem to, zainstalowałem "świeżego" XP'ka na jednym komputerze i na drugim Crystal'a, włączyłem ściaganie, na komputerze z XP'kiem plik ściągał się ze średnią prędkością 30-40 kb/s, a na Crystal'u aż 110 kb/s!

odpowiedz znajdziesz w zacytowanym fragmencie
moze nie jest to super test, ale nie chcialem rozpisywac sie na temat danych technicznych programow, za pomoca ktorych wykonalem ten pomiar, bo nie wszyscy sa tak bardzo "oswieceni" jak Ty i nie znaja sie na komputerach, dlatego opisalem to w jak najprostszy sposob. Poza tym przy roznicy w pomiarach ponad 50%, jakiekolwiek inne testy i programy nic nie zmienia!

piotr napisał:
powodzenia w uruchamianiu programow linuksowych
chyba ze masz na mysli ich windowsowe odpowiedniki a pewnie Cie zmylily pingwinki z wersji schela ha ha ha

czy ja napisalem cokolwiek na temat tego, ze mozna uruchomic jakikolwiek program z linuksa w tym systemie? A tak w ogole skad wiesz o pingwinkach w tym systemie? chyba uzywasz nieleglanych programow...

piotr napisał:
calosc tego wszystkiego jest nielegalna

a kto powiedzial, ze jest legalny? w internecie kazdy moze znalezc wiele nielegalnych programow :]

Biorac pod uwage Twoja wypowiedz, moge jedynie zastanowic sie nad tym, co napisales w dziale pytania:
piotr napisał: dzial: do Administratorow, temat: pytanie....
nie mozna tak zmienic koloruw na odwrut to znaczy czarne litery i biale tlo ja slabo widze a tak prawie wcale

i przymknac oko na Twoja dezorientacje, nie wspominajac o ortografii... Jezeli juz tyle wiesz na temat komputerow i systemow opreracyjnych, to moze po prostu rozjasnisz monitor i bedziesz wszystko widzial tak jak inni?

pozdrawiam

www.polska.gr
Crom91 napisał/a:[/b]wszystkie programy, czy to na Viste, czy XP, nawet Linux'a dzialaja, nie zapominajac o sterownikach Grin

sam napisales ze nawet linuksa - wiec sie nie czepiaj

chyba uzywasz nieleglanych programow...
[quote][b] jezeli chcesz mnie wciagnac w dyskusje na temat nielegalnosci to nie mam problemu. Pracuje w duzej firmie informatycznej i na ten temat wiem naprawde sporo. Mozemy zaczac od teraz jak nie masz problemu. Na poczatek przeczytaj licencje gpl i gpu dotyczace wlasnie tego forum. Wykasowales stopke swiadczaca o prawach autorskich autora tego forum i wstawiles cytat "Wykonał: Mateusz Sieprawski " - wiec od czego chcesz zaczac dyskusje? od oskarzania mnie o nielegalne oprogramowanie czy moze od niepoprawnej polszczyzny? uwazaj na pierwsze a na drugie odpowiem Ci w bardzo prosty sposob - jestem w grecji 26 lat i poprawnie by pisac musze spedzic troche wiecej czasu przy pc wiec pisze szybko i bez zastanowienia ale jezeli akurat to Ci przeszkadza to ja potrafie sie dostosowac i czekam na Twoja odpowiedz z niecierpliwoscia w temacie legalnosci oprogramowania na moim kompie.
Skad wiem o pingwinkach w crystal - pomysl chwile a moze sie domyslisz. Crystal mial byc pierwszym krokiem w kirunku open source ale nie w ten sposob i dlatego przepadl wlasnie przez legalnosc ajedynym nawiazaniem do openS sa czesto wyswietlane pingwinki w wielu skorkach. Naprawde malo wiesz i nie powinienes zabierac zdania na ten temat, albo po prostu rozjasnij sobie ekran i zastanow sie nad tym czemu tu tak ciemno

ps jestes tu niby superadministratorem zawsze mozesz mnie skreslic z listy uzytkownikow ale nie pozwole sobie by jakis szczyl podpisujacy sie wlasnym nazwiskiem pod czyjas praca posadzal mnie o nielegalne oprogramowanie
Edytowane przez dnia 13-04-2008 17:01

Crom91
Co do tego nieszczesnego linux'a i programow dzialajacych na CrystalXP to sie z Toba zgadzam, popelnilem blad odpowiadajac na pytanie jednego z uzytkownikow, ktory kazdemu moze sie zdarzyc, oczywiscie zaraz go sprostuje...

Nie mysl, ze sie Ciebie boje, bo mnie postraszyles ze pracujesz (w wielkiej firmie informatycznej, hahah), bo malo to wiarygodne, jak Twoj e-mail, data urodzenia i jakiekolwiek dane, ktore podales, rejestrujac sie u nas w serwisie, skoro jestes taki "mocny" to moze sie przedstawisz, podasz wiecej szczegolow na Twoj temat, a wtedy zobaczymy czy bedziesz takim kozakiem. Nie zycze sobie, by jakis pajac jak Ty, ktory boi sie przedstawic, nazywal mnie "szczylem"... Co do tworcy tej strony, jakbys wiedzial wiecej na temat silnika PHP-fusion, a pewnie bys wiedzial, gdybys pracowal w "tej wielkiej firmie informatycznej", to jest to darmowy silnik ogolnodostepny, kazdy kto go sciaga, moze go modyfikowac w dowolny sposob, wg wlasnych potrzeb i podpisac sie swoim nazwiskiem, gdyz tak mowi regulamin tego oto silnika... Pochwaliles sie, ze znasz licencje GPL i GNU, tak wiec jezeli zapoznales sie z nia powinienes wiedziec, iz:
Zrodlo: http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.pl.html#RequiredToClaimCopyright
Czy jestem zobowiązany do jawnego ogłoszenia praw autorskich (copyright) do własnych modyfikacji programu objętego GPL?
Nie jesteś zobowiązany do zgłaszania praw autorskich do własnych zmian. Jednak w większości krajów [także w Polsce] domyślnie dzieje się to automatycznie, więc jeśli nie chcesz, by dzieło było objęte prawami autorskimi, powinieneś jawnie uczynić swoje zmiany dobrem publicznym (wydać je jako public domain).

Moj podpis pod strona jest calkowicie zgodny z licencja tego silnika. Nie podpisalbym sie swoim imieniem i nazwiskiem, gdybym nie wprowadzil pewnych modyfikacji w kodzie zdrodlowym. W sklad modyfikacji wchodzi chociazby dzial ogloszen, gdyz jest on calkowicie zrobiony przeze mnie, przerobilem rowniez kod skorki jak i glowny plik strony... W zadnym wypadku nie posadzam Cie o nielegalne oprogramowanie, moge jedynie przypuszczac, ze uzywasz lub uzywales Crystal'a na podstawie Twojej wypowiedzi.
Jesli nie umiesz spokojnie dyskutowac i zajmujesz sie chodzeniem po stronach internetowych i krytykowaniem innych, to moze powinienes zostac krytykiem, a nie informatykiem, pomijajac fakt ze nie masz racji. Kazdy ma prawo wypowiadac sie na forum w sposob jaki chce lecz nie uwazam, ze jest w porzadku obrazanie innych i wysmiewania ich pracy lub wypowiedzi. Jesli jestes takim swietnym informatykiem, to moze przedstawisz nam swoje prace, strony internetowe, a co najwazniejsze odwazysz sie na przedstawienie samego siebie....

Pozdrawiam
Mateusz Sieprawski

www.polska.gr
To co napisales na temat licencji dotyczy wlasnie Ciebie. Ty nie musisz sie podpisywac pod wlasnymi zmianami, natomiast jestes zoobowiazany do ukazania stopki autora podstawy zrodla. Mozesz i masz do tego wszelkie prawo dodac swoje nazwisko do modyfikacji o ile chcesz z zastrzezeniem praw autorskich.
to sa zdania z oficjalnego suportu php-fusion
możesz dowolnie modyfikować kod i rozpowszechniać PHP-Fusion w wersji obecnej lub zawierającej Twoje modyfikacje.

Nie powinieneś jednak usuwać informacji "Powered by PHP-Fusion" ze stopki strony
lub z żadnego z dołączonych skryptów i podstron.

To nie są wygórowane wymagania zwłaszcza, że zespół PHP-Fusion pod przywództwem Nick'a Digitanium Jones'a (pomysłodawca i autor) włożył w stworzenie PHP-Fusion setki godzin ciężkiej pracy.

moze dla Ciebie taki szczegol jak kilka miesiecy lub lat to niewiele znaczy, bo sam wprowadziles kilka poprawek ale dla autora wiele.

Napisales pomijajac fakt ze nie masz racji - w jakiej sprawie nie mam racji?
I nie strasz mnie banami bo akurat sie tego nie boje zawsze moge zmienic numer IP a przedstawiac sie na tym akurat forum nie mam zamiaru. Wielki - maloletni superadminie brakuje Ci wprawy i wiedzy by wdawac sie w dyskusje na powazniejsze tematy. Spedz najpierw kilka lat za klawiatura, wez udzial w projektach sourceforge a wtedy byc moze bedziesz mial wystarczajaco wiedzy na to by zabierac glos w dyskusjach na temat licencji. Czy wogole jakichkolwiek poza piaskownica. Pozdrawiam - ktos kto nie ma zamiaru sie utozsamiac z tym forum

Mariusz
Witam wszystkich czytelników tego Forum Cool
Nie będę się rozpisywał, bo nie mam na to czasu. Jednak to co tu czytam w ostatnich godzinach nie daje mi spokoju. Przykro mi, ale będę musiał użyć słownictwa i stylu, który tu zapanował mając tylko nadzieję, że wpłynie to na zachowanie niektórych, tu wypowiadających się.

Chciałbym zauważyć śmieszny Piotrze, Ze chyba masz jakiś problem. Nie wiem z czego on wynika, może mama Cię nie kochała, może to zazdrość albo jakieś problemy psychologiczne. Odwiedzasz więc różne forum w internecie, po to by ukazać swoją wyższość nad innymi, bo w codziennym życiu jesteś nikim i tylko w ten sposób możesz poczuć się lepiej. Jeśli poczytałbyś wiecej o licencjach, na których temat tak gorączkowo się rozpisujesz, to zapewne wiedziałbyś, że program po takich przeróbkach jak nasz traci swoją gwarancje, jak i o tym, że możemy go przerabiać na wszelkie możliwe sposoby, a nawet sprzedawać i pobierać za niego opłaty. Natomiast nawiązując do tego co napisałeś, że "Nie powinieneś jednak usuwać informacji "Powered by PHP-Fusion" ze stopki strony
lub z żadnego z dołączonych skryptów i podstron." To się z tobą w zupełności zgadzam, lecz pewnie przeoczyłeś wzmiankę o tym, że na prośbę posiadacza programu informacje o autorstwie zostaną usunięte a sam tekst, który nam tu przedstawiasz nie oznacza jednoznacznie, że zmienić stopki nie mogę, bo to co nie powinienem nie jest równe temu, co jest zabronione. Dlatego też powiem ci "kolego", że to Ty nie powinieneś tu cwaniakować i udawać kozaka, tylko dlatego, że tu jesteś anonimowo. Ciekawe co masz do ukrycia, że tak bardzo się boisz przedstawić. Może sam powinieneś się douczyć i trochę poczytać a nie czepiać się młodego człowieka, w którego wieku, ty zapewne jeszcze komputera na oczy nie widziałeś, więc siedziałeś w domu przed telewizorem i dłubiąc w nosie, oglądałeś Rumcajsa lub Bolka i Lolka albo biegałeś z kolegami po podwórku zaczepiając młodszych i słabszych od siebie, tak, jak to robisz właśnie na tym forum. Może powinieneś udać się do psychologa i sprawdzić czy aby wszystko z tobą jest ok, bo chyba masz jakiś kompleks niższości. Jeśli przszkadza ci nasza strona i masz do kogoś jakiś żal, to może po prostu tu nie przychodź i nie czytaj postów. Natomiast jeżeli uważasz, że jesteś na tyle mądry by mieć jakiś wkład w informacje na tej stronie to zarejestruj się podając prawidłowe dane, załóż jakieś mądre tematy i po prostu pomóż innym, mniej więdzącym od Ciebie, a nie wychwalaj siebie samego, bo jak zauważyłem po tym co napisałeś, sam jesteś zielony i jeszcze mało wiesz, a informacje, które tu nam przedstawiłeś poza tymi z netu, są mało wiarygodne jak i Ty sam.
To tyle..
Bana jeszcze nie dostaniesz, ani też nie mam zamiaru Cię nim straszyć, a co do tego, że jesteś tu w Grecji 26 lat i pracujesz w jakiejś wielkiej firmie informatycznej, to mnie to nie obchodzi. Powinieneś jednak, biorąc pod uwagę swój wiek, w inny sposób traktować innych ludzi i w takich miejscach jak to, świecić przykładem, a nie arogancją i narcystycznym samouwielbieniem.

[Ps]
Pamiętaj o tym, że to nie czas, który jesteś w Grecji ani to gdzie pracujesz, wpływa na twój autorytet, czy też na to kim jesteś, lecz sposób w jaki się wypowiadasz i traktujesz innych. Mówiąc krótko powinieneś sprostować powyższy błąd i doinformować czytelników tego forum, a nie krytykować, wyśmiewać i wyzywać kogokolwiek tutaj. Wiedz, iż twoja anonimowość wiele nie pomoże, bo przedstawiasz swoją osobę w swoich wypowiedziach. Jeśli zamierzasz podważać czyjkolwiek autorytet, wyśmiewać się, obrażać lub krytykować, to na pewno nie na tym forum.
Nie wiem, co Tobą kieruje i jakie są przyczyny twojego zachowania. Mogę tylko podejrzewać, że jesteś z konkurencji i po krótkim zastanowieniu, mogę przypuszczać skąd, ale nie będę tu gdybał i snuł przypuszczeń, bo to nie ma sensu. Myślę, że wielu czytelników tego posta zdołało już ocenić twoją osobę i wyciągnąć wnioski z tego co napisałeś lub jeszcze napiszesz.
Pozdrawiam.
Edytowane przez Crom91 dnia 14-04-2008 15:53

www.polska.gr
Crom91
"Panie" Piotrze, uwazam ze Twoje wywody na ten temat nie maja glebszego sensu i chyba sam nie wiesz, do czego mozesz sie jeszcze przyczepic... Skoro tak bardzo tego pragniesz, to moze przedstawisz nam, co takiego osiagnales w zyciu lub tej swojej "ogromnej firmie" chocby tylko po to, by udowodnic nam, ze sie mylimy. Nie przedstawiajac sie, przyznales sie do swojego bledu i zauwazyles, ze w 90% to ja mam racje, pozostale 10% to tylko i wylacznie moj maly blad, dotyczacy programow dzialajacych na Crystal'u. Co do nielegalnego oprogramowania, to wyobraz sobie, ze zapoznalem sie GPL i GNU juz w wieku 12 lat, kiedy to zaczynalem swoja przygode z komputerami. Moze i jestem mlody, bo mam zaledwie 16 lat i owszem nie wiem, jeszcze wielu rzeczy dotyczacych samego oprogramowania, to posiadam spory zapas wiedzy i co najwazniejsze kulutre osobista, ktorej niestety nie masz... Mysle, ze bedzie dobrze jak przedstawie moje dotychczasowe prace, bo z tego co widze za wszelka cene probojesz udowodnic mi, ze nie znam sie na tworzeniu stron. Wymienie Ci strony, ktore ciesza sie duza popularnoscia: www.atenyzs.pl www.lechia-gdansk.pl www.e-computer.yo... www.polska.gr. Jezeli wg Ciebie to malo, jak na moj wiek, czy malo jak na moja wiedze na ten temat, to moge przedstawic Ci mase innych stron, ktore trzymam na komputerze oraz wiele innych na darmowych serwerach. Jezeli nie wierzysz w wiarygodnosc tego, co napisalem, to smialo mozesz napisac do wlascicieli tych stron i zapytac sie o ich tworce. Nie bede wspominal tu, o tym ile w swoim zyciu naprawilem, zlozylem, kupilem, wymienilem, przerabialem i sprzedawalem komputerow, bo moglbym pisac naprawde duzo.

Nie chce wdawac sie w takie dyskusje, bo to nie ma sensu, nie mam zamiaru rowniez Cie obrazac, bo nie chce znizac sie do Twojego poziomu, chce jedynie, abys zastanowil sie nad tymi slowami:
Mariusz napisał:
Powinieneś jednak, biorąc pod uwagę swój wiek, w inny sposób traktować innych ludzi i w takich miejscach jak to, świecić przykładem, a nie arogancją i narcystycznym samouwielbieniem.

i przemyslal raz jeszcze swoje zachowanie (moze to troche dziecinnie brzmi, ale wydaje mi sie ze tylko w ten sposob do Ciebie dotre)

www.polska.gr
Mariusz
Tak z ciekawości rozejrzałem się troszkę po Internecie i mogę z całą pewnością stwierdzić, że Crystal XP testowany przez nas to nie zwykły Windows XP z nakładką shellową jak to się wydaje Piotrowi. Dlatego sprostuję wszystkie wasze zatargi.
Otóż w Internecie pełno jest informacji na temat nakładek upiększających wygląd systemu Windows XP. Można je oczywiście "zassać" i instalować na swoich systemach aby uzyskać efekty graficzne i zupełnie inny wygląd samego systemu.

Wersja Crystala, którego mieliśmy okazję testować była jednak zupełnie inna. System, którego mieliśmy okazję testować, został zbudowany całkowicie w oparciu o Windowsa XP. Najprawdopodobniej zbliżony efekt można by uzyskać, przy użyciu programu n-lite i kilku tweeker`ów. Po dokładniejszej analizie CD z instalką, można zauważyć mnóstwo skryptów java, które podczas instalacji zatrzymują lub konfigurują poszczególne części systemu. System instaluje się bez zatrzymania, podczas instalacji automatycznie zostaje wprowadzony klucz produktu, nazwa użytkownika i opcje regionalne są też konfigurowane automatycznie, lecz niestety dla potrzeb "twórcy" tego przerobionego systemu. System po zainstalowaniu jest zaopatrzony w zestaw kodeków, archiwerów, Internet Expl7, Firefox, Open Office, darmową przglądarkę PDF, program antywirusowy, media player 11 i wiele innych przydatnych darmowych programów, alternatywnych dla płatnego, ogólnie używanego oprogramowania. Należy też dodać, że całość jest zaopatrzona w nakładkę Crystal XP, dzięki której wygląd został radykalnie zmieniony i przez tę właśnie nakładkę rozpętała się tu taka dyskusja. Z testowanego Crystala zostały usunięte, niektóre komponenty oraz wszelkie niepotrzebne programy działające w tle. Dzięki właśnie tym modyfikacjom, system stał się lżejszy i szybszy, a także znacznie został przyspieszony Internet. Crystal ma też bogatszą bazę danych sterowników i dzięki temu poradził sobie, ze wszystkimi urządzeniami w komputerze, na którym był przeprowadzony test. Należy też dodać, że po instalacji zmodyfikowany system nie wymagał aktywacji, a na stronach Microsoftu testy na oryginalność przechodził bez trudności. To oczywiście daje wiele do myślenia na temat legalności tego systemu...
Ogólnie mogę wystawić dobrą ocenę temu "dziełu" nie polecam jednak nikomu instalacji modyfikowanych przez osoby trzecie systemów operacyjnych, ponieważ nigdy nie wiadomo, co taki system naprawdę w sobie kryje oraz jaki cel miał autor przerobionego programu we wprowadzeniu go w "obieg" w Internecie. Przypominam też, że korzystanie z nielegalnego oprogramowania, jest niezgodne z prawem.
Chciałbym jeszcze sprostować wypowiedź Crom`a91 dotyczącą Linuksa, Otóż w testowanym systemie, jak z resztą każdym innym XP, nie działają programy z Linuksa, można natomiast użyć maszyny wirtualnej, na której da się odpalić linuksa i jego programy. Jeśli ktoś jest tym zainteresowany to proszę pytać.

Pozdrawiam.
oczko

www.polska.gr
Z braku czasu napiszę bardzo szybko. Wasze odpowiedzi na moj temat pomine milczeniem bo po prostu szkoda slow, a co do crystala to chociaz raz cos napisane z sensem. Dodam tylko ze dalej jest to powloka niezaleznie od tego czy jest instalowana z cd czy jako nakladka. Takie cd mozna samemu spreparowac i masz wtedy system juz gotowy z ustawieniami systemowymi itd. sam zreszta w ten sam sposob instaluje system na moim pc - juz na gotowo z wszystkimi ustawieniami i programami potrzebnymi mi do uzytku. Nie mylic takiego cd z cd obrazu partycji, bo nie to mam na mysli a normalny dysk instalacyjny windows. klucze windowsa i walidacja orginalnosci systemu jest zapisana w plikach i rejestrze ktore znajduja sie na kazdym cd windowsa. wystarczy je tylko odnalezc i nadac odpowiednie rozszezenia, i juz sie mozna cieszyc niby orginalnym systemem ale legalnosc lezy w gestii sumienia.
Nie bardzo zrozumialem o co chodzi z ta konkurencja i jakimis dziwnymi insynuacjami. Zreszta tez mnie to G obchodzi i na zakonczenie - mala prosba o skreslenie z listy uzytkownikow.

dopiero zauwazylem dostalem ostrzezenie za wysmiewanie uzytkownikow ??
czy za roznice zdan bo sie potrafilem przeciwstawic superadministratorowi-
ciekawe kto Tobie da ostrzezenie za bluzganie innych
tym bardziej prosze o skreslenie z listy uzytkownikow
nawet nie wiecie co oznacza obiektywizm ani stronniczosc

Crom91
sprzeciwstawiajac sie superadministratorowi uzyles slowa:
Piotr napisał:
jakis szczyl

Kazdy ma prawo do wypowiadania sie na dany temat, ale niekonieczne uzywajac takiego slownictwa, ktorego sie dopusciles, takie zachowanie jest nie na miejscu i za to konsekwencje musza zostac wyciagniete.
Edytowane przez Crom91 dnia 15-04-2008 10:42

www.polska.gr
Mariusz
Na zakończenie tego sporu, dodam kilka słów aby wszystko było jasne.

Widać Piotrze, że zmienił się troszkę Twój sposób wypowiedzi, jednak fakt, że zostałeś potraktowany przez kogoś, w sposób, jaki sam traktowałeś innych dał Ci powód do myślenia. Ciebie także zabolał sposób, w jaki zostałeś potraktowany, dlatego też, poprosiłeś o wykreślenie z listy. Ostrzeżenie nie było następstwem zadarcia z Super Administratorem, dostałbyś je nawet wtedy, gdybyś zadarł z normalnym Użytkownikiem. Natomiast jeśli chodzi o mnie, mogę dostać ostrzeżenie, od innego Super Administratora.
Chciałbym tylko, aby to, co wydarzyło się na tym forum było lekcją dla wszystkich, bo przecież jesteśmy tu po to, aby sobie wzajemnie pomagać, a nie wyśmiewać się z czyjejś niewiedzy i w dodatku kogoś obrażać. Zacznijmy więc się wzajemnie szanować i starajmy się nie czynić nikomu tego, co nam samym nie miłe. Forum przecież jest tak doskonale skonstruowane, że uczucia można wyrazić emitokonami, co nie sądzę, by mogło kogoś obrazić.

Wracając do tematu wykreślenia z listy, chiałbym tylko poinformować, nie tylko Piotra, ale wszystkich bywalców tej strony, że wpisy z nieprawidłowym e-mailem, wcześniej czy później, po weryfikacji zostaną usunięte. A możliwość rejestracji bez podania prowidłowego adresu, zostanie zabezpieczona aktywacją konta użytkownika, przez e-mail.
Z tego powodu Piotrze, Twoje konto też zostanie usunięte. Pamiętaj jednak, że zawsze będziesz mógł tu wrócić zakładając poprawnie konto. Oczywiście powinieneś uznać też wniosek, który nasuwa się sam "Nie czyń nikomu, co tobie nie miłe" a także, będziesz świecił przykładem, jak przystało na Twój wiek, oraz pomagał potrzebującym, a wtedy możesz spodziewać się obiektywizmu i szacunku.

Pozdrawiam

[PS] Co do tych postów, to wpisy na nim zostaną zmoderowane, a treści obrażające innych, usunięte.

www.polska.gr
bez komentarza

hony
Super Marjuszu usmiech tutaj Super Hony Grin

Dajcie sobie spoko chlopcy usmiech

P.s. A tak wracajac do tego ze piszesz "Chciałbym tylko, aby to, co wydarzyło się na tym forum było lekcją dla wszystkich"
wiesz....tutaj nad tym to sie zastanowie oczko
www.wood-oukrania.polonos.gr

www.hotel-honorata.com
Mariusz
[color=lime]No! Hony ! bo dostaniesz ostrzeżenie za ..... hmmm, co by tu wymyślić ? :rol: .... nie wiem, ale za coś tam :lol:

Ok. żarty, żartami.... Jednak nie może być tak, że kto chce przychodzi sobie na forum publiczne i wyśmiewa się z czyjegoś błędu, czy też niewiedzy, nie wspominając już o obrażaniu ludzi, którzy dany serwis tworzą.

Ogólnie zależy mi na przyjaznej atmosferze, a to chyba nie grzech.....

Więc piszcie o programach dzielcie się wiedzą i nie bójcie się mylićoczko

a co z powyższymi postami ??? sam nie wiem, chyba zrobimy głosowanie.
W końcu to wasza stronaCool[/color]

www.polska.gr
hony
he he he....
juz na temat chyba nie piszemy Pfft Pfft

A co do lekcji to ja juz babogria...wiec ciezko kumam he he he he.....
www.wood-oukrania.polonos.gr

www.hotel-honorata.com
Crom91
jest ankieta i głosować Grin

www.polska.gr
Przejdź do forum: